Binnen de kinesitherapie zijn er verschillende deeldomeinen met specifieke behandelingstechnieken voor bijzondere patiëntengroepen. Eén van deze deeldomeinen is de manuele therapie. Manuele therapie is een specialisatie van 1 jaar, na de gewone opleiding kinesitherapie, waarbij extra kennis wordt verkregen over de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en van de wervelkolom in het bijzonder. De manueel therapeut gebruikt een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast om de bewegingsvrijheid te verbeteren en de pijn te verminderen. De manueel therapeut probeert de gewrichten beter te laten functioneren door ze 'los te maken' en geeft instructies, advies, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
Alle klachten van het bewegingsapparaat kunnen met manuele therapie behandeld worden. Bij een eerste afspraak is er een vraaggesprek, waarbij we een beter beeld van de klachten proberen te krijgen. Bijvoorbeeld hoe de klachten ontstaan en waardoor ze toenemen of afnemen. We proberen ook na te gaan of de oorzaak op de plaats van de pijn ligt of dat we te maken hebben met andere factoren (zoals de organen, psychische belasting, geirriteerde zenuwen, ...). Daarna volgt een lichamelijk onderzoek en wordt gekeken of therapie zinvol is. Is dat het geval, dan bespreken we de aanpak voor een verdere behandeling. Door specifieke manipulaties en mobilisaties worden de klachten zo goed mogelijk aangepakt. Manuele therapie wordt enkel toegepast in de praktijkruimte zelf, en niet tijdens een huisbezoek.
Andere specialisaties, naast de manuele therapie, zijn bijvoorbeeld de sportkinesitherapie, geriatrie of psychomotorische kinesitherapie (bij kinderen met leerstoornissen).